nationalismul este dintr-o lume care nu mai exista


Nationalismul este dintr-o lume care nu mai exista. Cei inca in viata, indiferent de varsta, suntem globalizati. Nu mai conteaza sa faci diferente in tara unde te-ai nascut, conteaza sa faci diferente oriunde ai fi, oriunde ai ajunge pe pamantul asta sau de oriunde ai fi.

Cine sufera de nationalism neaga realitatea, iar cine neaga realitatea are nevoie de mult noroc ca sa nu sfarseasca doar un alt caz de psihiatrie.

Nu, nu trebuie sa ramanem intr-o tara infertila. Nu, nu trebuie sa ne sacrificam tineretea si viata incercand sa facem femeia stearpa sa nasca, sa fim salvatorii unui neam, care nici ala nu mai exista. Nu datoram nimic, nimanui. Nu, nu trebuie sa ne simtim vinovati daca plecam din tara din care provenim.

Daca datoram ceva cuiva, ne datoram noua insine bunastare, liniste, pace si lui Dumnezeu multumiri si recunostinta pentru ca putem calatori, ca sa nu spun pe de-a dreptul – pleca.

Intalnesc romani care ezita sa plece sau care ezita sa ramana pe unde s-au dus pentru ca le-a intrat prea adanc in ADN paradigma mostenita “natural born losers”. Romani care raman prinsi intre lumi, varste si vieti.

Intalnesc romani care sunt contrariati de cei care pleaca sau vor sa plece din Romania, ba chiar ii si judeca. Extremisti care considera ca avem o datorie morala fata de patrie, romani care se definesc si traiesc doar prin comparatie.

In lumea de azi nu mai functioneaza jumatatile de masura. Daca plecam, sa plecam cu determinare. Daca ramanem, sa ramanem cu determinare. Daca incercam ceva, sa incercam cu determinare si cu gandul ca nu exista niciun plan B astfel incat sa dam tot ce avem mai bun planului A. In lumea de azi castiga si supravietuiesc doar determinatii.

Orice altceva e intre, e premisa de esec si pierderi multiple: de timp, de vitalitate, de bani, de viata.

Traim intr-o lume in care doar needucatii sunt determinati. Vezi ultimele episoade din lume: Trump, Brexit, ISIS si lista continua. O lista plina de detinatori ai adevarurilor absolute si de traitori in paradigma ,, lumea mea e lumea”.

Cu atat mai mult, nu ne mai putem ingadui luxul indoielii si-al ezitarilor. Nu mai este loc pentru caldicei pe pamant.

Ma mai intreaba cate unul ce sfat as da tinerilor privind emigrarea.

Sfatul meu a ramas acelasi: daca vor sa plece, sa plece. Daca vor sa ramana, sa ramana. Critic este sa afle ce vor. Ca sa afle ce vor, critic este sa-si cristalizeze intentiile. Odata cristalizate, intentiile isi construiesc ele stategia si te conduc. Alegerea fundamentala consta in alegerea intre intentii, in sortarea lor. Nu intre ganduri, nu intre dorinte, nu intre vise, nu intre emotii, nu intre senzatii, nu intre sentimente, nu intre ce li s-a spus sau au fost invatati.

Cata vreme umblam cu intentiile tulburi si nesortate, nu ajungem nicaieri, doar ne invartim in cerc, ne izbim unii de altii si ne calcam pe picioare. Traim fara viziune, implicit fara strategie. Nu traim.

Generatiile de azi nu mai au nicio treaba cu nationalismul, ci cu globalizarea si cu presiunea pusa pe fiecare dintre noi prin competitia acerba pe care acest lucru si cresterea rapida a populatiei globului au generat-o.

Nu mai intram in competitie doar cu cei de pe langa casa, ci cu toti din toata lumea, de la salarii, la servicii si pana la orice. Direct.

Lumea nu mai e in schimbare. Lumea s-a schimbat deja.