tu esti altceva


Cand cineva in reactie cu care te disponibilizezi afectiv si emotional iti spune tu esti altceva, este foarte clar: te-a bagat pe nesimtite la sertarul cu rezerve si second options si cel mai probabil vei fi tratat intocmai.

Tu esti altceva inseamna de fapt ca esti altceva decat omul ala cauta si are nevoie, dar esti in acelasi timp prea tentant ca sa nu guste un pic si din tine.

Pentru ca tu esti altceva vei fi tratat ca o delicatesa si ca un pampers, in egala masura: se va veni catre tine cand e nevoia si pofta mai mare, uneori. Si cand e durerea mai mare, alteori. Apoi omul va pleca imediat la distractie si voie buna cu lumea si cu altii de indata ce si-a facut plinul din tine…the special one. Iar tu vei ramane cu ce ti-a pus omul ala in palme, cu ce a ales sa-ti ofere dintr-o zi si ce tu ai ingaduit sa primesti: goluri, dureri, tristeti.

Pe ruta asta, esti mai putin decat o tarfa.

Stai foarte prost daca ai primit replica asta de la omul care iti place. Iar daca ai muscat la ea si te-ai lasat imbatat de cuvinte ademenitoare, esti periculos de mandru din perspectiva binelui propriu. Cu alte cuvinte esti foarte usor de corupt si de manipulat. Si probabil viata ta este tot o durere.

Tu esti altceva sunt cuvinte corupatoare si daca nu ai maturitate emotionala si nu iti e clar ce vrei de la viata si de la un om, cuvintele astea iti inflameaza ego-ul, te zapacesc si vei aluneca pe un derdelus care te va devia multicel de la drumul si cautarile tale, un derdelus unde iti vor scrasni dintii de durere si din care nu se stie daca te vei mai ridica sau nu.

Daca nu percutezi la tehnica crestina (Scripturile ne spun ca totul ne e ingaduit, dar nu toate ne sunt de folos si tot ele ne mai spun ca mult ratacim nestiindu-le), poate percutezi la stiinta, in materie de natura umana si relatii.

Neurostiinta, stiinta care se ocupa cu studiul sistemului nervos, arata cat de puternica este experienta sexuala, intima dintre doi oameni; atasamentele emotionale intre oameni care se plac in paralel cu vietile lor, chiar platonic inca, si care se mint sub sloganul “just friends”.

Pe ruta intimitatii, intre oameni se pot declansa brusc sentimente de incredere si de atasament inainte ca cei doi sa se fi explorat si cunoscut in mai mare profunzime. Inainte sa se afle si sa afle daca merita sa consume din ei, timpul si viata lor intr-o interactiune mai intima, fie ea si de o clipa.

Sentimentele astea pot fi foarte periculoase daca se intampla pe un fond atat de mare de necunoscut. Nu stiu cat noroc sa ai. Si cata pricepere sa poti gestiona un astfel de impact fara sa fii in minus in viata ta prea multe zile la rand.

Este critic sa stii cui ii ingadui sa se apropie atat de mult de tine, deoarece nu trebuie mai mult de o singura experienta intima cu un om pentru ca totul sa se schimbe.

Nu vei afla cine este celalalt si care este adevarul interactiunii voastre, in ce raport real esti cu omul ala…din cuvintele lui. Sunt putini oameni pe pamantul asta ale caror cuvinte stau in picioare de la o ora la alta si in general aia nu sunt mari vorbitori. Traim intr-o lume inselatoare, violenta si confuza.

Trebuie timp oferit cunoasterii la vremea potrivita, un timp in care sa-ti lasi atractia si dorintele personale in plan secund, sa stai departe de pat si contexte care te pot face usor sa aluneci acolo pentru ca odata ajuns acolo se pune o ceata peste adevar, devenim subiectivi si vulnerabili unii la altii.

Timpul de inceput este singurul moment in care ai un grad mai mare de obiectivism si luciditate si nu este foarte inteligent sa nu-l folosesti si sa nu-i dai importanta cuvenita. Al doilea moment de luciditate se mai intampla tarziu in timp, cand e deja prea tarziu, respectiv cand deja ai cazut in capcana si s-a ales praful de tine…cand vezi cam ce ti s-a intamplat de fapt si cand vine nota de plata cu pretul ignorantei si al impulsivitatii, forme ale violentei, de altfel. Proprii in cazul asta.

Apoi, poate iti doresti ca omul ala sa fie cu tine din motivele corecte: pentru ca iubirea pentru tine s-a insamantat in inima lui si pentru ca impartiti o viziune comuna de a fi si de viata. Nu pentru ca a fost dezamagit, nu pentru ca nu e nimeni in afara de tine prin zona care sa-i mai domoleasca singuratatea si tristetile, nu pentru ca nu se mai intelege cu partenerul, nu pentru ca tu esti altceva.

Cand cineva care iti place indeajuns de mult incat sa constituie o posibilitate pentru tine, dar cu care nu esti pe aceeasi pagina iti spune ca tu esti altceva, cauta-te si afla daca vrei sa fii altceva sau cineva-ul din viata lui si daca merita sa risti ceea ce iti doresti cel mai mult pentru ceea ce iti doresti acum, poate doar un alt moment de vulnerabilitate.

In drumul catre binele propriu nu prea exista scurtaturi. Exista doar capcane.

Nu ne-a promis nimeni ca va fi usor.

P.S. Asta nu e o postare sfatoasa, este ce-a ramas dintr-o amintire a unor vremuri din alta viata in care am fost incredibil de departe de mine.