Cand C.E.C.C.A.R. e cauza de faliment, cine plateste?


A se face dreptate si a scoate adevarul la suprafata nu este acelasi lucru pe lumea asta, cu atat mai mult in tara noastra.

Un antreprenor, nu de putine ori, trebuie sa-si zdrobeasa omul din el si sa inghita frustrarile acestei realitati si ale propriei neputinte ca sa gaseasca alte cai de-a restabili dreptatea, de-a lasa o lumina in urma lui pentru altii care se confrunta cu probleme similare, de-a corecta si imbunatati sistemul.

CECCAR-ul este Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. Un ONG. Orice contabil si auditor si expert fiscal din Romania trece mai inainte prin CECCAR – institutie monopol ceea ce inseamna ceva extrem de rau pentru tara noastra si pentru economie in general, ca orice caz de monopol.

Ceccar-ul este unica institutie in domeniul financiar-contabil care lucreaza cu instantele de judecata pentru expertizele financiar-contabile judiciare si peste el nu exista organism de supracontrol. Judecatorii preiau copy-paste ce zic expertizele, fara nici un fel de discernamant sau indoiala si dau sentinte care curma destine, fime si munci de ani grei de zile, care afecteaza direct societatea si contribuabilii. 

Daca o expertiza judiciara ajunge in instanta si ea este o gluma proasta – nu ai cum sa o combati decat cu o contra-expertiza – dar si aia facuta tot de un membru Ceccar, deci cu ceva egal ei. Nu ai unde sa te plangi oficial decat tot la ei, la Corp. Iar daca vrei sa dai expertul sau Corpul in judecata…nu ai cu cine sa iti construiesti cazul, pentru ca toti auditorii si expertii contabili sunt si ei membrii Ceccar, mentalitatea este care este ,,sa nu ne punem rau cu nimeni” motiv pentru care lucrurile sunt foarte delicate ….si vicioase.

Deci nu exista experti financiari-contabili autorizati in Romania care sa nu fie membrii Ceccar. Treaba e cumva …ca o boala autoimuna.

Stii ca o expertiza nu are mai multa valoare decat un sul de hartie igienica atunci cand fie esti de specialitate (ca in cazul meu) si vezi imediat unde sunt tumorile localizate, fie cand pui mana pe carte si citesti: standarde, legi speciale, doctrina Ceccar (Codul Etic National al Profesionistilor Contabili. Sau cand ai bani de aruncat ca sa intrebi un coleg, tot de-al lor…dar daca nu te duce capul sa stii cum si ce sa intrebi, mare luminare nu dobandesti …ba mai mult esti descurajat din start sa te apuci sa intreprinzi vreo miscare de ofensiva. Sunt extrem de putini profesionisti care sa aiba si spiritul ala de-a iti rezolva cu adevarat problema prin ceea ce tine de expertiza lor.

Eu sunt, ca in mai toate intamplarile din viata mea, un caz exceptional. In cazul firmei mele, Ceccar-ul este cauza principala si declansatoare a procedurii de insolventa, o expertiza eronata declansand toata aceasta anomalie.

M-am chinuit sa rezist si sa navighez cu firma peste 10 ani prin furtuni, nisipuri miscatoare si ape tulburi – intr-o economie penibla ca cea romaneasca, sa ma bat cu tot felul de abuzuri si fraude…pentru ca in final sa imi puna Ceccar-ul capacul printr-o experta contabila analfabeta si-o Comisie de Disciplina Superioara de la Bucuresti de toata jena si rusinea.

Era 2009 si aveam un dosar in instanta, printre multe altele. Cauza era simpla si clara. Era cel mai simplu caz de pe tot pamantul. Nimic discutabil, nimic interpretabil. Toate facturile emise de catre un furnizor erau achitate la zi si integral. Nu exista datoria pretinsa de el dupa aproape 3 ani de la facturile alea – in niste devize false si semnate doar de el insusi pentru niste lucrari neexecutare – chestiune atestata si in procese verbale cu beneficiarul. Caz inchis. Asa am gandit…cum era sa gandesc altfel?

S-a cerut expertiza contabila judiciara. Experta inchide ochiul la banii virati de mine pe facturi si se uita doar la ce cheltuie el, deci nu si la ce incaseaza, de unde si pe ce anume. Deasemenea, scuipa pe toate legile…si nu o intereseaza situatiile de lucrari si nimic, chestiuni care dau dimensiunea fiecarui cent din acte si la care legea o obliga. Asa ca experta concluzioneaza ca eu ii datorez aluia o suma, maricica tare. Ma opun, arat. Degeaba. Pierd. Judecatoarea preia copy-paste concluziile expertei si eu ma trezesc un caine rau pe cap: un fals creditor. Altul…ca mai aveam un musteriu.

Noul creditor, decedat intre timp – Dumnezeu sa-l ierte – incepe sa muste, sa ma haituiasca…ca el vrea banii lui si isi incepe actiunile: executori, intimidari, notificari, amentintari…si tot tacamul, pe toate vocile si cu toate intonatiile. 

Eu ii zic una si buna: ,,Nene, ai castigat doar pe hartie…aia nu inseamna ca ai castigat. Bani necuveniti de la mine nu vezi pana la moarte! A mea sau a ta, nu conteaza! E o chestiune de principiu.” Zis si facut. Omu’ a murit repede si n-a vazut un chior. Dar a murit stiind adevarul, pentru ca nu m-am lasat pana nu l-am scos la suprafata. De principiu. Ca sa pot dormi noaptea…iar maine, poimaine cand vreodata se va pune problema la vreo angajare pe un job de conducere ,,ce e cu falimentul asta?”, eu sa pot arata ….asa cum am scapat curata de penal cand eram cercetata de frauda pentru ca am refuzat o fila CEC la plata pentru ca nu am vrut sa platesc unui hot de betonist bani necunveniti pe o marfa asumata in hartii ca e altceva decat era. Dar asta e alt caz. Si pentru tata, Dumnezeu sa-l ierte si pe el, care nu suporta si nu accepta ideea sa ne fure borfasii si dadea cu ei de toate pietrele.

Vazand ca am pierdut cu dreptatea in brate, ma Plang oficial la Ceccar Prahova – filiala cu problema. Arat punctual problemele expertizei si cum nu se putea trage o astfel de concluzie, sub nici un fel de forma, cum in mod complet eronat si viciat am fost incarcata cu un fals debit.

Ceccar Prahova intruneste o comisie de audit, analizeaza plangerea si constata ca am dreptate, ca experta a gresit. Drept urmare o si penalizeaza cu un avertisment.

Comisia Superioara de la Bucuresti, la contestatia expertei…vine si anuleaza ce zice filiala Ceccar Prahova prin argumente jenante ca standard si nivel profesional.

Depun concluziile auditului Ceccar in recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cand imi sosesc. Mai mult decat niste simple concluzii erau si o contra-proba mai valoroasa decat zece contra-expertize. Ceccar-ul insusi invalida propria-i expertiza. Eram sigura ca o asa proba va casa sentinta pe fond fara probleme. De unde? Se ignora complet. Pierd. Definitiv si irevocabil. Raman cu o datorie falsa la un hot adevarat.

Hotul nu se multumeste cu executarea silita, asa ca isi cere “datoria” si pe calea falimentului, dar nu mai inainte de-a se baga el insusi pe sine in faliment…ca sa impuste mii de iepuri dintr-o data. Reuseste sa ma atraga in procedura insolventei, intrucat nu aveam de unde arata lichiditati suficiente pentru datorii care nu existau. Era anul 2009, astia mici eram toti in sange, eu ma luptam cu mai multi tepari deodata…nu ne puteam lauda cu rulaje prea mari. D-abia respiram.

Si uite asa am terminat-o si cu firma. Munca mea de 10 ani, jobul meu si al altora. De la o banala contabila…De la o judecatoare cu atata carte, constiinta si spirit cat avea. De la un Ceccar care are probleme mari de tot, in primul rand cu etica si apoi si criteriile de aderare la profesie. De la mine, care nu mi-am putut imagina si previziona o astfel de absurditate.

A scoate adevarul la suprafata nu e acelasi lucru cu a se face dreptate.  Este o realitate, o stare de fapt si uneori nu ai de ales decat sa o accepti.