Umanizarea Tehnologiei – o super provocare la care m-am bucurat sa pot oferi o solutie castigatoare


In Octombrie, un trust bancar american a avut o problema strategica de viitor pe care au lansat-o ca provocare de tip Theoretical-IP Transfer in cadrul platformei de open innovation (problem solving) Innocentive – intitulata Humanizing the Customer Digital Experience.

Ca problem solver cu o vechime de 4 ani deja in open innovation si un portofoliu de peste 30 de solutii dezvoltate pentru diverse probleme venite din lumea larga – cateva si premiate, doar cand am zarit titlul problemei mi-am pierdut linistea si am stiut instantaneu ca trebuie musai sa contribui si eu la rezolvarea acestei probleme care va modela felul in care oamenii vor interactiona cu tehnologia, cu lumea digitala – cu terminalele bancare, in cazul asta [online banking, mobile app banking, Automated Teller Machine (ATM), Point of Sales Machines (POS), Interactive Voice Response (IVR)].

Astfel, am dezvoltat o solutie tehnologica pe care am numit-o “Your Private Banking Coach – a very personal experience” care este in primul rand o viziune ale carei functii si mecanism le-am detaliat in propunerea mea si ale carei argumente le-am dezvoltat si sustinut tot acolo.

Pana in ultima zi, nu mi-a venit nici o idee, doar m-au torturat tot felul de flash-uri si franturi de idei, iar cand mai ramasesera doar 3-4 ore pana la termenul de predare – tot felul de ganduri de renuntare imi treceau prin minte, desi numai ideea renuntarii ma intorcea pe dos. Atunci m-am asezat la birou, am deschis un document nou si am inceput sa scriu tot ce-mi trecea prin minte legat de problema asta (cuvinte, flash-uri, sferturi de propozitii, etc) pana cand la un moment dat m-am deblocat si am putut vedea solutia in detalii si pana la capat. In doua ore am scris-o si am trimis-o ultima. Solverul nr.401.

In Decembrie, evaluatorii trustului bancar american au anuntat castigatorul si m-am bucurat nespus sa aflu ca solutia mea a fost aleasa pentru premiul cel mare. Alte doua premii mai mici s-au oferit unui solver din Israel si unui solver din Canada.

Desi problema a fost cat se poate de simplu si scurt formulata si teoretic nu ar fi atat de greu sa produci emotie pozitiva unui client cu o stare liniara, plata de spirit atunci cand foloseste un terminal bancar, totusi este foarte de greu sa o faci.

Complexitatea acestei simplitati m-a scos pur si simplu din minti si m-am bucurat ca am reusit sa-mi depasesc inca o data toate limitele si pragurile si sa dezvolt o solutie  suficient de atractiva cat sa razbata din 400 de solutii venite din toata lumea si pe care d-abia astept ca eu insami sa o pot folosi si sa ma pot bucura de ea in urmatorii 2-3 ani.

Incurajez inca o data toti profesionistii, indiferent de natura si nivelul educatiei, de nivelul atins in cariera si de profesie, sa trateze rezolvarea de probleme ca un gest individual de antreprenoriat social prin care au sansa unica de-a sta conectati la viitor, de-a isi dezvolta si antrena mintea, de-a invata noi lucruri, de-a isi descoperi noi aptitudini si de-a contribui la modelarea lumii asa cum vor si pot ei.

Nu ma pot satura de fascinatia puterii pe care o da astazi tehnologia unui singur om care rezolvand o problema – prin solutia si viziunea lui poate sa impacteze piete si vietile a milioane de oameni.

E un joc frumos care merita jucat de oricare dintre noi. E un joc fara limite si fara granite. Un joc al pasiunii si al libertatii.

Pentru oricine aspira si vrea sa devina problem solver si sa se implice direct si personal in modelarea lumii in care traim – poate cauta pe internet platforme de open innovation si isi poate alege pe cea cu care empatizeaza cel mai bine, care ofera cel mai echilibrat raport intre elemente si care raspunde cel mai bine asteptarilor.

Pentru problem solverii si inovatorii care doresc sa se simta in largul lor si sa-si prezinte conceptele / brevetele liber, gratuit si in masura in care ei considera ca trebuie sa o faca – cativa winning solveri din cadrul platformei de open innovation Innocentive – am dezvoltat un website pentru scopul asta, despre care cred ca va avea o evolutie foarte frumoasa si inedita si despre care voi vorbi pe larg intr-o postare viitoare, de indata ce terminam testele si ii dam o forma finala pentru faza asta : www.OpenOI.com