Expertii romani: roza vanturilor sau prastia zmeilor


dat cu capul in pereteIn Romania nu politicienii ne omoara cum ar fi unii tentati sa creada de la sistemul nervos care se mai prabuseste din cand in cand din cauza stresului si a vietii grele de aici,  ci noi insine prin cat de indolenti, ignoranti, neglijenti, aroganti si auto-suficienti suntem ori de cate ori avem ocazia si ori de cate ori putem. Unii dintre noi. Multi.

Suntem mai educati ca multe natii de pe globul asta, caliti si cu scoala vietii de la atata grele si totusi …totusi lucrurile astea nu garanteaza si bunul simt, atentia, ascultarea, un standard minim de profesionalism.

  • Lichidatorii judiciari au uitat ca sensul lor e sa recupereze debitele ca sa plateasca creditele si drept urmare a devenit o moda in Romania sa se lichideze repede firmele, in loc sa se demareze procedurile necesare pentru recuperarea debitelor din toate sursele si apoi plata creditorilor.
  • Avocatii se cred manageri, strategi si antreprenori si in loc sa respecte vointa clientului, fac ce pot, daca n-ai ghinion ca ceea ce pot sa fie impotriva ta. Asta cand gasesti unul care sa si poate termina un proces, nu doar sa-l inceapa.
  • Expertii contabili te scot dator la stat sau daca ai un proces, te scot dator la altii prin ce avioane de expertize fac.
  • Medicii la urgente iti scot apendicele, in loc sa-ti scoata puroiul din rinichi sau iti spun ca esti infundat in nas in loc sa iti scoata infectia din sinusuri.
  • Arhitectii si proiectantii fac proiecte cu copy-paste unii de la altii si supervizeaza constructiile cum supervizeaza africanii saraci navele trimise de NASA in spatiu.
  • Functionarii de la stat…..

Am vazut si in vest prosti. Le pierzi numarul de multi ce sunt. Sunt peste tot. Sistemele in vest sunt construite fiind constiente de numarul urias de prosti, dar prosti respectabili ale caror drepturi se respecta, ale caror taxe se regasesc in sistem si care oricat de prosti ar fi sunt vesnic inclinati catre client sau contribuabil. Adica au o limita peste care nu trec: ei gresesc, ei se zbat sa corecteze, umbla mai cu capul in pamant, dar in final se termina cu bine.

Acea limita se numeste bun simt.

Diferenta dintre prostii vestului si prostii Romaniei, este ca prostii din Romania sunt fuduli. Iar prostul fudul e prostul prostilor. Nu in sensul de “tatal lor, tatal prostilor” – adica de smecher intre prosti, ci in sensul de “mai prost decat prostii altora”.

Fudulia este atunci cand…..Ia sa vedem cine ridica mana!?

Noroc cu exceptiile. Ahh…pardon, sunt emigrate sau iesite la pensie. Vorbim de cei vii, bineanteles.

Zile proaste, ce sa zic. Zile cu nervi, cu fuduli multi, adica zile fudule sau…frustrate, ca tot cu f incepe.

Sa se piarda bunul simt odata cu inrairea? Adica era si s-a “ratacit” sau nu era din start?