Goluri in piete & Piete in goluri: antreprenorii si inginerii IT


Poate Google-ul meu imi limiteaza accesul la informatie si fara sa ma prind de poanta, devin de la zi la zi tot mai paralela cu realitatea nationala, regionala si globala – insa cu putina mea stiinta economica si intelegere a mecanismelor de piata, eu inteleg ca traim un timp plin de recesiuni si crize economice si financiare si nu un timp de criza tehnologica. Un timp al crizelor de sistem si de leadership si nu unul al lipsurilor de instrumente, modele si metode.

Timpurile prezente striga dupa uniuni ale antreprenorilor si profesionistilor independenti cu stiinta tehnologiei pentru a raspunde practic, rapid si direct acestor crize, traind totusi o era post-tehnologica in care trebuie sa raspundem unor provocari si riscuri ajunse pe muchie – folosind toata creatia tehnologica construita in ultimele decade, fie ca ne referim la Romania, fie ca-i trecem granitele; fie ca ne referim la provocarile de afaceri sau la cele sociale si de mediu.

Ma uimeste si deseori ma si dezarmeaza lipsa viziunii si-a performantei la nivel de leadership, in primul rand cand ma uit in strainatate la tari cu pretentii. Am lucrat in multe proiecte cu strainii si ultimul a fost cu o echipa de televiziune americana in productia unui show tv de aventura, venita din inima trepidantului LA – si vreau sa spun ca echipa romana a primit urmatoarea replica la finele proiectului: “multumim pentru lectia de management”.

Este adevarat ca la cat sunt americanii de competitivi si robotizati am avut momente de ingrijorare si palpitatii, eu la randu-mi fiind hardcore cand vine vorba de munca, insa trebuie sa spun ca romanii sunt de mii de ori mai buni, mai inovativi si mai talentati decat multi profesionisti care vin din tari hiper dezvoltate.

Cred insa ca romanii sunt doar mai frustrati, mai enervati, mai extenuati, mai depresivi si mai putin unitari, motiv pentru care foarte multi nu reusesc sa-si atinga potentialul si sa-si realizeze binecuvantarile oferite de divinitate printr-un ADN de exceptie.

Ar trebui sa ne constientizam mai bine capacitatile si talentul si sa ne gandim serios sa schimbam macazul privind abordarea realitatilor astfel incat sa ne transformam frustrarile si durerile in “combustibil” creativ, in avantaje – independent de mediul politic si factori exteriori. Sa ne identificam mai putin cu cine nu suntem, cu ce nu avem si cu ce nu putem si sa ne concentram atentia, energia si resursele catre cine suntem, catre ce avem si catre ce putem.

***

Iata mai jos cateva titluri din solutiile de tip business online si aplicatii web si IT abordate din punct de vedere economic si new business care au potentialul de-a raspunde unor goluri din piete si care pot construi piete in locul acelor goluri – cu punct de plecare si marca RO si cu potential de scalare nationala, regionala si globala.

Solutii pe care le-am schitat din pasiune pentru inovatie, economie, management si antreprenoriat, unele dintre ele ajungand si in competitii internationale – si pe care sper sa am sansa sa le dezvolt si sa le implementez cu profesionisti IT independenti romani care la randul lor au apucaturi antreprenoriale, sunt vizionari si au inovatia in ADN – si care vor ca si mine si altii ca mine – sa faca o diferenta in plan economic si social cel putin in Romania, daca nu chiar regional si global.

… si eventual care vor sa intre in competitie si cu inovatorii din alte tari, in speta americanii care cam iau caimacul prin faptul ca stiu sa se miste si care sunt cam fara concurenta, avand si avantajul unor sisteme economice ceva mai functionale, chiar si atunci cand sunt prabusite sau intampina dificultati.

Avem mega talente in IT care fac bezele din mers multor Harvard-isti care si-au mutat corturile in celebrul Silicon Valley (metafora concentratiei inaltei tehnologii – rezultatul investitiilor statului american in educatie si cercetare) – care de 3-4 ani de cand cu recesiunea – culeg roadele si aduna banii lumii printr-o diversitate de platforme colaborative, business-uri online, produse si servicii high tech.

Asadar:

1. Un model de business online pentru piata de Real Estate, reteta care in viziunea mea se poate multiplica si pentru alte piete blocate sau in declin – fara a schimba programarea, ci doar continutul.

2. Un model de business online bazat pe crowdsourcing si open innovation – model alternativ la platformele deja existente pe piata globala – care are ca scop multiplicarea sanselor profesionistilor si a proiectelor atat din zona business cat si sociala – sa se angajeze, sa implementeze idei si/sau sa isi castige existenta ca inovatori.

3. O platforma colaborativa, mix de emergency response, active market place in zona serviciilor si produselor inovative, HR recruiting, retea sociala, baza de date si sursa de statistica, studii de piata si rapoarte economice – pentru conectarea comunitatilor vulnerabile la impactul schimbarilor climatice – ca un raspuns in timp real la catastrofele naturale care pot transforma in orice moment – orice comunitate in comunitate vulnerabila.

4. O aplicatie de crisis management complementara cu ceea ce exista deja, dar cu focus pe dimensiunea de management financiar si de gestiune – avand o functie cheie pentru CEO si bordul executiv de “permanent watch” si un raspuns in timp real pentru varii scenarii – privind indicatorii financiari, HR si operationali – la intrebarea “cum stam ACUM, in momentul vorbirii, daca se intampla o situatie de criza sau un mix de situatii de criza- atat interne cat si externe ?”

 ***

 Goluri in piete si piete in goluri – cateva introspectii:

Asta este ceea ce vede un profesionist care are inovatia in ADN si atunci el se numeste consultant (strategic, de management, de business, etc), iar mai nou prin tari straine se numeste Innovation Manager/Director si alte variatii pe tema asta – profilul unui astfel de profesionist fiind inca in constructie peste tot in lume odata cu inovatia care nu mai este o stiinta/competenta/cerinta a viitorului ci una a prezentului.

Daca poate, vrea si are sansa sa isi puna viziunile in aplicare pe cont propriu – atunci el se numeste antreprenor, el umple acele goluri din piete si el construieste noi piete in acele goluri folosind modele economice, de business si strategii proprii.

IT-stii se intalnesc cu antreprenorii in zona aventurii, a inovatiei si-a experimentului, a explorarii taramurilor necunoscute, a jocului si a constructiei de noi realitati – ambii asumandu-si riscurile necunoscutului si-ale imperfectiunii naturii umane.

Ambele categorii sunt categorii de oameni neanfricati, experimentali si oameni care mai inainte cred, incearca si apoi vad. Atunci cand desigur, IT-istii nu sunt ei insisi si antreprenorii.

Astazi, antreprenorii mici intampina problema lipsei de lichiditati pentru a isi pune ideile si proiectele in aplicare, nu doar in Romania ci peste tot in lume. In Romania se simte doar mai rau, economia fiind complet moarta iar sursele de finantare complet nerealiste si chiar nefiresti.

Start-up-ul nu mai inseamna start-up in sensul firesc al cuvantului – adica o firma nou nouta cu un business plan in cautare de fonduri, inseamna o firma care deja exista si care in ultimii 2/3 ani se prezinta si cu ceva cifre pe profit – sfidand si crizele si realitatile. Cel putin conform conditiilor finantatorilor care par tot mai rupti de realitate indiferent din ce zona de finantare si tari sunt.

Micro nu mai inseamna individul care are nevoie de finantare pentru a se reseta si pentru a isi construi o firma sau pentru a implementa un proiect. Micro inseamna o organizatie, profit sau non-profit – care la randu-i e mai performanta decat toti colosii lumii care s-au prabusit anii astia prin lume si care sfideaza politicile guvernamentale esuate, crizele si realitatile economice si care se prezinta in cea mai buna forma de 2-3 ani incoace –impotriva oricarei naturii.

Motiv pentru care – in viziunea mea, dincolo de frustrari, nervi, neajunsuri si aparente implacabilitati-  lucrurile pot sta si altfel cu micii antreprenori si profesionsitii independenti daca se unesc intre ei pe criteriul complementaritatii competentelor – in diverse forme de asociere ca persoane fizice si/sau juridice – astfel incat:

1. sa-si pastreze independenta

2. sa impinga momentul generarii oricarui cost (cash) (din ce nu au) – dincolo de faza “ridicarii de la sol” – prin contributia fiecaruia cu propria-i stiinta si competente la constructia noii afaceri/proiect

3. sa evite indatorarea, birocratia si conditiile restrictive si limitative ale diversilor finantatori si implicit o pozitie dezavantajoasa pentru mai tarziu cand business-ul creste si intra pe profit.

Conditia de baza este una singura: sa vrea sa faca ceva pe cont propriu si sa fie dispusi sa-si uneasca competentele.Cel putin pana la momentul cand afacerea/proiectul isi ia avant si devine functionala – moment din care in baza unor clauze strategice stabilite de la bun inceput – fiecare sa-si poate manifesta o gama de optiuni, pentru a evita orice conflict sau diferenta de strategie survenite ulterior. Sa se lase din start un spatiu de manevra si de schimbare de optiuni pentru viitor.

Cu alte cuvinte – contractul sa depaseasca dimensiunea de angajament cheie cu drepturi si obligatii si sa devina un instrument strategic in sine prin clauze si scenarii strategice si operationale foarte bine definite si articulate pe care avocatul si-un consultant sa le integreze intr-un continut juridic, comercial si fiscal potrivit.

Este una din variantele cele mai rapide si ieftine prin care multi profesionisti (fosti mici antreprenori care o iau din nou de la zero, fosti angajati care nu isi mai gasesc de munca, freelanceri) isi pot construi noi oportunitati si realitati atat pentru ei cat si pentru altii si pot genera schimbare economica si sociala.

Fie ca discutam de proiecte de antreprenoriat de afaceri, de antreprenoriat social sau de mixuri de afaceri sociale – cu un minim de unitate si activitate lucrativa intre profesionistii independenti avand competente complementare – lucruri extraordinare se pot construi cu efort si resurse minime.

Cand sistemul nu isi respecta partea lui de angajament si nu iti ofera cadrul economic si social de care ai nevoie pentru a te dezvolta si supravietui- atunci esti pe cont propriu 100% si trebuie sa-ti construiesti propriul sistem si propriile oportunitati, singur si/sau impreuna cu cei asemenea tie.

Este o conditie a supravietuirii si-a schimbarii realitatilor si mentalitatilor prezente si viitoare.