Pulsul lumii 2011: stare de fapt


Riscuri Globale 2011

Forumul Economic Mondial (World Economic Forum cu sediul in Geneva, Elvetia) – o initiativa a Risk Record Network – Economic Forum in colaborare cu expertiza:Marsh & McLennan Companies; Swiss Reinsurance Company; Wharton Center for Risk Management; University of Pennsylvania; Zurich Financial Services – lanseaza a sasea editie: Riscuri Globale 2011 in cadrul intalnirii anuale de la Davos – Klosters.

Din 2006 Raportul Riscuri Globale al Formului Economic Mondial – ofera o analiza fundamentata, unica si la zi a riscurilor globale de maxima importanta si corelatiile dintre acestea – care contureaza mediul international.

Forumul Economic Mondial este o organizatie internationala independenta care are ca obiectiv sa imbunatateasca starea lumii prin implicarea si angajarea liderilor din sfera afacerilor, liderilor politici, academici si ai altor lideri ai societatii in sensul modelarii agendelor regionale si globale. Functionand ca o fundatie non-profit din anul 1971 si avand sediul la Geneva, Elvetia – Forumul nu este legat de nici un interes politic, partizan sau national.

Raportul pe 2011 scoate in evidenta 37 de riscuri globale de importanta majora asa cum sunt vazute de membrii forumului si care au la baza analize si sondaje ale unui numar de 580 de lideri si factori decizionali din lume. Raportul este sustinut prin expertiza partenerilor forumului: Marsh & McLennan Companies; Swiss Reinsurance Company; Wharton Center for Risk Management; University of Pennsylvania; Zurich Financial Services.

Raportul constituie un instrument pentru factorii decizionali politici, lideri de companii si alti lideri si ganditori ai lumii si are ca scop sa “echipeze” institutiile cu un instrument care sa le ofere posibilitatea intelegerii si raspunderii la riscurile globale si sa asimileze schimbarea ca principala sursa de inovatie. Astfel raportul prezinta riscurile majore si corelatiile dintre acestea oferind in acelasi timp o sursa de informatie in timp real si o provocare.

Cateva esente ale raportului de la Davos – arata urmatoarele stari de fapt in sumarul prezentarii:

“Lumea nu mai este in pozitia de a face fata unor noi socuri. Criza financiara a redus rezistenta economica globala in timp ce cresterea tensiunilor geopolitice si sporirea ingrijorarilor sociale sugereaza ca atat guvernele cat si societatile sunt mai putin capabile ca niciodata sa faca fata schimbarilor globale. Cu toate acestea, asa cum acest raport prezinta, ne confruntam cu probleme din ce in ce mai mare cu privire la riscurile la nivel mondial si cu o perspectiva de contagiunea din ce in ce mai rapida prin intermediul sistemelor conectate si cu amenintarea unui impact dezastruos.

Doua riscuri sunt deosebit de importante, avand in vedere gradul lor ridicat de impact si interconexiune: disparitatile economice si esecurile de guvernare globala – amandoua influentand evolutia multor altor riscuri si inhiband capacitatea noastra de a raspunde la ele in mod eficient.

Astfel, contextul riscurilor globale in 2011 este definit ca paradoxul secolului 21: pe masura ce lumea creste impreuna (unitar), in acelasi timp se si faramiteaza (destrama).

Globalizarea a generat crestere economica sustinuta doar pentru o generatie. Aceasta a micsorat si a remodelat lumea facand-o mult mai interconectata si interdependenta. Dar beneficiile globalizarii par a fi distribuite inegal – doar o minoritate culegand disproportionat roadele acesteia. Desi cresterea unor noi campioni rebalanseaza puterea economica dintre tari, dovezile sunt evidente ca disparitatile economice dintre tari cresc.

Problemele de disparitate economica si echitate atat la nivel national cat si international devin din ce in ce mai importante. Din punct de vedere politic, apar semne de renastere a nationalismului si populismului precum si fragmentare sociala. Exista, de asemenea, o divergenta în crestere de opinie între tari cu privire la modul de promovare a durabila, inclusiv crestere economica.

Pentru a face fata acestor provocari, imbunatatirea guvernarii globale este esentiala. Dar aceasta este un alt paradox secolului 21: conditiile care fac imbunatatirea guvernarii globale o chestiune atat de importanta si cruciala: interesele divergente, stimulente contrare si conflictuale si norme si valori diferite – sunt de asemenea, cele care fac realizarea ei atat de dificila, complexa si incurcata/neclara.

Ca rezultat, vom vedea esecuri, cum ar fi Runda de Negocieri pentru dezvoltare a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) de la Doha (Quatar) in lipsa unui acord international la Conferinta de la Copenhaga privind schimbarile climatice. G20 este vazut ca cel mai plin de speranta în dezvoltare la nivel mondial guvernare, dar eficienta sa în aceasta privinta nu a fost a fost dovedita.”

(descarcati Raportul detaliat (EN) accesand: http://riskreport.weforum.org/). Merita parcurs.

Gasiti aici mai multe discutii video & audio pe topicuri variate din cadrul evenimentului.

***