Optiuni pentru Romania – Raportul social al ICCV, Iunie 2010


ICCV – Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române – lanseaza Raportul social ” După 20 de ani: Opţiuni pentru România.”

Probabil fiecare zona este interesata de acest raport – fiecare pentru misiunea si obiectivele ei si pentru o confirmare a pulsului economic si social si din alte perspective (opozitie, ONG-uri, patronate, sindicate,etc).

In final, scopul tuturor fiind unul singur: o Romanie mai fireasca! Social si Economic!

Din perspectiva antreprenoriatului social – raportul vine ca o confirmare in plus in analiza lui, in sensul urgentei reorientarii atentiei tuturor si din toate directiile – catre solutii inteligente, rapide, eficiente si ieftine pentru a conecta socialul la economic si invers si-a opri prin aceasta caderea in gol, respectiv spargerea cercului vicios: atat la nivel individual cat si la nivel local si national.

Pe langa alte masuri active ce necesita abordare, antreprenoriatul social – este o zona la care politicienii nostri nu se gandesc nici macar din greseala. Nici unii, nici altii. Cand este una din masurile care nu necesita nimic altceva decat un “push” , un “declick” in mentalitate si actiune. In esenta, o viziune. O viziune asupra careia intreg globul freamata si cauta solutii s-o legitimeze cat mai bine si mai coerent.

Extras din Raportul Social ICCV – Intro:

“Șase noi oportunităţi pentru România:

Criza actuală a scos în evidenţă responsabilitatea deficitului de politică economică. Este nevoie să regândim ce este economia românească şi care este relaţia dintre ea şi societatea românească. Statul s-a retras din economie acolo unde era vital nevoie de el, dar s-a implicat distorsionant ca un partener corupător şi demotivator în zone gri, care au devenit veritabile găuri negre de scurgere a resurselor existente. Reforma statului nu este scăderea lui.

Conform datelor analizate, programele guvernării duc cu siguranţă la creşterea decalajului dintre noi şi celelalte ţări europene, la crearea unei falii profunde faţă de modelul european. Programele guvernamentale românești conţin un model de subdezvoltare cronică, departe de modelul european de dezvoltare. Asta vrem? Este important să evaluăm corectitudinea opţiunilor noastre politice şi prin raportare la opţiunile europene.

Sărăcia nu este o problemă doar a individului, ci şi a colectivităţii. Ea se manifestă prin degradarea şi demoralizarea resursei umane, reprezentând totodată sursă principală a delincvenţei şi violenţei. Este o responsabilitate colectivă crearea de locuri de muncă, profesionalizarea şi motivarea forţei de muncă. O societate divizată economic şi politic, printr-o competiţie lipsită de o moralitate elementară pentru putere, din resursă esenţială a prosperităţii devine un factor al blocării ei.

Există o politică constantă de dezagregare a sistemelor publice de educaţie şi sănătate atât prin subfinanţare, cât şi prin decredibilizare prin exemple negative generalizate. Se constată o puternică orientare politică de privatizare a acestor servicii, cu toate consecinţele lor sociale negative. Efectul probabil este accentuarea polarizării sociale, în timp ce segmentul sărac, în extindere, este condamnat la o educaţie precară şi o stare de sănătate tot mai sărac susţinută.

Din discursurile publice se prefigurează o opţiune care tradusă în activitatea practică se va dovedi catastrofală: prosperitatea se poate realiza printr-o accentuare a polarizării sociale şi un dispreţ faţă de largi segmente sociale în pragul sărăciei: excluşii din economie, pensionarii, copii, bolnavii şi chiar bugetarii” .

Puteti descarca intreg Raportul de aici: http://www.iccv.ro/index.php/ro/component/content/article/75-stiri/196-comunicat-de-presa-10-iunie-2010