Antreprenoriat Social: Orientare in spatiul legislativ romanesc


Un mediu social cu probleme duce direct si nemijlocit la un mediu economic cu probleme. Si invers! Iar din acest punct, precum un bulgare de zapada – incepe sa se formeze un cerc vicios. Lasat asa, fara interventie – se ajunge la situatii de criza ale caror note de plata sunt extrem de scumpe.

Ca sa putem realiza daca este sau nu este nevoie de un cadru legal si fiscal asociat antreprenoriatul social in Romania, trebuie sa facem o minima recapitulare a ceea ce deja exista.

Astfel – fara a ne pierde in detalii:

* prima data avem un COD FISCAL – respectiv Legea  571/2003 la care avem atasate Normele de Aplicare (http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Cod_Fiscal_norme.2010.htm).

Dar ce este de fapt Codul Fiscal? Este cadrul care stabileste comportamentul fiscal (reglementarea taxelor si a impozitelor) al persoanelor fizice si juridice din Romania in raport cu institutiile statului.

In Codul Fiscal sunt reglementate rolurile fiecaruia, atat a contribualilului cat si a autoritatilor in raportul privind fiscalitatea, drepturi, obligatii, atributii.

*apoi avem pentru SOCIETATI COMERCIALE (forme de organizare pe profit)Legea 31/1990 a Societatilor Comerciale (http://www.cabinetexpert.ro/2010-07-28/legea-31-16-11-1990-privind-societatile-comerciale-actualizata.html)

* apoi avem pentru ORGANIZATII NON-PROFIT (neguvernamentale) – O.G. 26/2006, O.G.37/2003 si Legea 21/1924 (si derivate ordonante si legi care se aproba si abroga unele pe celelalte – ca si in cazul punctelor de mai sus).

Complementar ONG-urilor mai avem Legea SponsorizariiLegea Transparentei, Legea Voluntariatului. (http://www.stiriong.ro/pagini/legislatie-ong.php)

Asadar, intrebarea ramane deschisa in cadrul Poll-ului: E nevoie de un cadru legal si fiscal pentru a integra antreprenoriatul social ca forma de organizare intre profit si non-profit?”